Tuesday, 12 July 2016

Alhamdulillah

Online shop dah on
https://esae.ecwid.com
check ou my new blog www.esaeessential.blogspot.com

Akan datang wa nak jual barangan terpakai dari UK tapi masih elok. Check it out in my online store. Kalau nak wa jadi personal shopper pon boleh PM at my FB ease essential.

Selamat hari raya maaf zahir batin


Saturday, 28 May 2016

Next stop Malaysia

Pengalaman tinggal di UK selama 8 tahun, memang best. Kalau tak best pon lu kena anggap best gak. Sebab lu tak ada pilihan yang lagi best. Lagi pon perkataan BEST ni dalam apa situasi pon akan pengaruhi pandangan lu terhadap kehidupan lu atas dunia yang fana ini. Jadi nak buat apa lu penuhi hidup lu dengan situasi yang thak best khanz. Thak khelaz gitew

To cut the story short, I have to come back to Malaysia. Hi hi hi awww Malaysia lu. Best layan orang potong que, best layan orang yang tak pernah berterima kasih. Best layan orang yang rasa bangga giler pakai baju hackett hingga tak bholeh nak balas senyum wa apa lagi nak ucap salam. Bila semua ini phon wa dah rasa best, apa lagi kalau wa jumpa orang yang baik hati, suka sedekah senyum, peramah, fantastic you, wa kata kat lu. Malaysia ni memang best, thak tipu seinchi phon

Kalau 8 tahun dulu wa ke UK tanpa kerja, tanpa gaji, tanpa pride, wa langkah ke Malaysia pon tanpa keje, tanpa gaji. Putaran alam sama. Maknanya wa kena mula merangkak lagi. Bukan senang nak mula. Yang senang, perabih duit simpanan. Macam ayor keluo 

Ada rakan niaga yang prihatin, maka diberinya wa menggunakan kemudahan yang dia ada, dapatlah wa sambung perniagaan HMS MOTORS LTD di Malaysia. Ada good friends yang offer wa keje balik sebagai doktor gigi, awwwww, diam tak diam dah lebih sebulan wa jadi dentist you wa kata khat lu. Rasa percaya diri meningkat. Rasa dihargai bertambah terutama bila wa dapat doa yang baik baik dari pesakit wa. Terharu you. Bukan mudah nak raih kepercayaan orang pada kita khanz. 

Begitu la my journey. Eh lu, rezeki Allah swt tu ada di mana mana.  Setiap kesukaran ada kesenangan. Bagi yang sabar akan ditambah kemudahan, bagi yang kufur nikmat, ketahuilah siksa Allah itu Maha berat

Yg Bhg semua, wa kenalkan kepada lu ESAE Enterprise. Kalau kat Facebook, Lu taip ESAE Enterprise, ada gambo wa, sipi sipi, lu tolong lah like ye lu. Tolong lah lu tolong lah. 

Wa sedang mencari stockist dan agen untuk product wa. Sangat bagus, sangat berkesan. In Shaa Allah dapat atasi masalah lu all. Impian wa khanz, nak jadikan semua stockist dan agen wa JUTAWAN, awww murninya. Doa tu thaw lu all. Bila kita doa, kita doa yang bhaek bhaek. Ucap pon ucap yang bhaek bhaek juga. 

Tapi apa masalah lu all yang wa nak atasi ni? Hu hu hu. Tunggu ceta product wa nanti. Stay tune !!!! Daaaaaaaaa


Saturday, 23 April 2016

Welcome Back

As Salam. Lapan tahun lalu, wa merantau keluar negara. Feeling blank. Rasa macam duduk dalam gua. Subuh habis 8:30 pagi, Maghrib jam 4 petang. Tak ada kerja. Nak belanja minta duit isteri.

Allah Maha Kaya. Wa jadi suka duduk UK. Sampai tak nak balik. Masa mula mula dulu wa teringin nak pakai Viano. Viano lama. 8 seater. Sebab anak ramai. Alhamdulillah wa dapat beli Viano berusia 2 tahun. Selesa. Wa pon tak sangka, ada rezeki wa nak pakai Viano.

Ada satu motto kawan wa masa sekolah. Sekarang ni dia CEO salah satu Perbadanan Negeri yang terkaya di Malaysia. Wa ingat dan terkasima masa wa baca motto dia dalam buku batch kenang kenangan. Kata dia dalam bahasa Inggeris, wa terjemahkan je kat sini

" kita boleh minta apa saja dalam dunia ini. Dapat atau tidak bukan masalah. Tapi kalau kita tak minta kita tak akan dapat "

Jadi 8 tahun dulu, masa wa tengah duduk termenung, duit tak ada, wa minta Viano. Alhamdulillah wa dapat. Apa sahaja ucapan kita adalah doa. Jadi berkata kata dan berucaplah dengan kata kata dan ucapan yang baik baik. Allah sentiasa mendengar, dan malaikat mengaminkan

Hidup bagai roda. Kejap kita di atas, kejap kita di bawah. Bila wa buat keputusan balik Malaysia, wa terasa, hidup wa kini sedang berada di bawah. Wa mesti berusaha untuk naik ke atas. Ia sakit, ia pedih, ia payah, ia perih. Saat ini orang tak mahu tau tentang kita. Wa paham.

Jadi wa nak minta sesuatu kepada Allah Yang Maha Esa. Bagaimana kalau kali ini permintaan wa adalah kereta berjenama HMS. Wa pernah buka perniagaan dengan nama ESAE Ltd di UK. Tapi ia dormain. Jadi kali ini wa mohon juga agar ESAE Ent, Malaysia menjadikan wa jutawan. Amin




Monday, 9 December 2013

5th Dec 2013

Khamis 5 Dec 2013, Lepas anto anak anak ke sekolah, wa bergegas basuh baju, masah nasi dan lauk. Hari ini ayam masak lemak cili api. Cara masak dah ingat ingat lupa. Jadi ikut apa yang ingat je la. Hasilnya, masih dalam kategori menu sedap giler.

Lepas ambik anak sekolah, wa meluncur ke kota metropolitan London lagi. Wa pegi dengan Maisarah dan Amir. Penat bagai nak rak sebab asik naik smart fortwo seminggu ni, tetiba bila naik RR Sport, alangkah nikmatnya. Smooth ride, nice sound system. Bikin hoya wa kata kat lu.

Idok le lama sangat dari Birmingham to Heathrow, 1 jam 45 minit jer. Park kete, make a short call. Ropenya dah sampai. Melilau gak la wa cari kat depature hall, ropenya lagi, wife wa kat arrival hall. Patot la tak jumpa. Anyway, the good thing, my wife and Madeehah Alhamdulillah selamat sampai ke kota metropolitan London. Wa sholat dulu. Lepas tu seperti biasa, Amir akan rasa macam dahaga jer. Wa phon beli la sandwich and drinks. 

Dalam perjalanan pulang, wa singgah rumah Yasir, sampaikan kiriman kawan kepada ayahnya. Seperti biasa, Yasir ajak masuk rumah, ada makanan katanya. Wa kalau turun, ntah pukul berapa la sampai rumah nanti. So next time Yasir. Thanks for the invitation

9:30 malam sampai rumah. Banyaklah bekalan makanan yang Mak wa kirim. Uncle M, Kak Room, dan memacam lagi lah. Itu pon tak dapat bawa semua sebab over baggage 15 kgs. Wa dapat makan roti gardenia. Wa support roti gardenia you wa kata kat lu. Jangan memain. Jangan beli Mossimo kay

Sholat Jumaat di Milner Road. Best pulak sholat kat sini. Parking mudah, ruang pon tak lah bersesak sangat. Sabtu, tuition Aiman dan Anas. Next Wednesday, tuition Aiman tak ada sebab dah ganti hari ni. Sambil menunggu depa tuition, wa berdesup ke Costco. Kopak wallet £127.00. Lepas maghrib, ada majlis ilmu di rumah Dain tempat wa simpan salah satu kenderaan sementara menunggu masa untuk di hantar ke Malaya. 

Ahad, basuh kereta. Dalam sejuk. Anas, Amir dan Madeehah tolong. Cepat selesai. 

Isnin, Amir tak sekolah, sebab demam. Dapat email dari tuan rumah, dia kata dia dah instruct agen sewa rumah untuk pulangkan deposit sewa wa. Agen pon email kata dia dah proses. Banyak gak, £850.00

Wa ada appointment 10 pagi. Tapi tak sempat. Pegi 12:30. Ini kali keempat wa pegi untuk beli kereta. 3 kali sebelum ini, semuanya direject. Sebabnya, dia kata nama wa dah di senarai hitam dari beli kereta dari mereka. Awwwww. Dia kata, wa exporter. Tapi hari ni, ok pulak. Siap berterima kasih sebab wa beli kereta kat dia. 

Seminggu lalu, wa beli smart fortwo. Today wa kata kete ni tak sesuai untuk wa. Mungkin sebab tu depa nak balik bisnis wa kot. Anyway, wa sungguh tak sabo nak test drive kereta ni esok. It's a Mercedes Benz A45 AMG. 360 bhp. Knock 0-60 in 4.6 secs

"The A45 – the most powerful hot hatchback yet built, and with currently the most powerful four-cylinder engine in production – is meant to open up AMG to a host of potential fans who have hitherto been denied access to the high-priced, usually V8-powered cars from Mercedes’ sporting arm. It’ll also add extra gravitas to styling kits and trim levels featuring AMG badging." Autocar

See you tomorrow









Monday, 2 December 2013

2 Dec 2013

My friend comes and pay me a visit. He and his friend were flew from USA. He said he bought 35 Harley Davidson bikes in USA. Wow. I have rice, but they wanna a 'teh tarik'. Can you believe me. Yes we do have a 'the tarik' in Birmingham. Even tough it's not as good as a teh tarik in mamak stall down in Kuala Lumpur, but it's a teh tarik.

So, we went out. It's 10 pm and it's cold outside. He rent a Citroen Picasso. New car, year 2013. I don't like it. But it's the cheapest he can get. All in all, the car rental is cheap, but additional option makes the rent not so cheap.

The journey take us about 20 minutes. It's called Lahore. I had a a cheese burger with french fries. He had a kebab donner. The cold killing me. I had a headaches. Get home, I go straight to bed. I need a rest.

My friend stay on the sofa bed. I bought the sofa bed in July. So far been using it regularly. I have quite a number of visitors lately. Their comment about the sofa bed is amazing. So if you like to consider buying it, you are free to search at Darling of Chelsea.




My friend went to Spain on Sunday. I decided to go to Bullring that afternoon. I really forget that it's December. Christmas month. It's jam ! ! Bullring is full of peoples doing the Christmas Shopping. I just stop at Game and try my luck if the pre order stuff is here for collection. It's ready and I got it. Hu hu hu. Anyway, I don't use it much. I'm not a techno guy. Just leave it to my sons, and they set up everything.


That night my friend come to advise me on the account and HMRC thing. We have to continue some other day. Still got problem 

I took 2 tablet of paracetamol. My headaches getting worth. 

It's Monday morning, Aiman and Amir were not going to school today. Aiman had a stomachaches, and Amir had a headaches. After sending Anas and Maisarah to school, I took the Viano to a tyre garage to seek some advise. This garage has been suggested by many other garage if we want a reasonable price tyre. Tyrerus. Check it out. There is a vibrating on the steering wheel, and the Viano tend to move to the right. Upon check by the tyre man, he suggested that the tyre is badly damage. He can change the tyre, but can't do the alignment because the viano is too long to fit on their ramp. So I just change the tyre. The vibration gone, but I do still need to do the alignment

                                       

On the way back, I bought a half lamb. My wife is coming this Thursday. Hu hu hu. 
Aiman is going to the gym at Fitness First every Friday. He use Cikgu Di's card and he can enter the gym free on Friday. He cycled every Friday. During winter, 4 pm were dark already. So I bought him a light for his bicycle. It delivered today. Cataye bike light


                                      

One of my favourite tv program is Top Gear. It's 13:24pm. Email Message has been answered and done. FaceTime call from Madeehah. 3 more days






Saturday, 30 November 2013

Kunjungan Hormat

Jumaat biasanya rasa pendek. Anto anak sekolah. Balik kemas rumah. Basuh pinggan, basuh baju, keje tetap keje. Facebook, gmail, whatsapp, message, tu biasa la.

Tambahan keje yang biasa, bila dapat surat. Surat ni macam macam. Biasanya kena ambik tindakan dengan cepat. Maknanya keje lain tangguh dulu atau kengkadang akan jadi terbengkalai.

Surat hari ni, dari trade insurans. Tambahan untuk Viano kedalam policy approved. Yey! Hope this new additional can give back profit. Slow but sure, In Shaa Allah. So kalau you all terdesak nak cari 8 seater transport, do let me know. Unfortunately, it's comes with a price hu hu hu

Hari ni mesti kena masak awal. Kalau tak, tak sempat la anak anak wa makan masakan sedap giler wa. Grab 3 pcs of salmon, potong kecik, letak white and black pepper, tandoori, sea salt, gaul dengan kunyit, tabur olive oil, masuk dalam air fryer, bio je 10-15 minit. Job done

Ambik kuali, letak olive oil, tumis bawang beso, bila naik bau, letak kicap, bermacam kicap, dalam hal masakan hari ni wa guna kicap manis cap udang, dan soy. Letak lada merah yang dipotong. Tambah sikit air, rasa, kalau tak cukup rasa tambah garam secukup rasa, rasa lagi dan kalau rasa dah ok, tak yah rasa lagi. OOPS lupa untuk pekatkan kuah, wa tambah corn flour yang dah dilarutkan dalam air. Keluokan ikan dalam air fryer, masuk dalam kuah kicap. Jadilah salmon masak kicap sedap giler.

Wa gorang sebahagian salmon tadi. Jadi ikan goreng. Sayur bayam telor lengkapkan menu sedap giler wa kali ini. Wa terpaksa makan awal. Sebab tak tahan bau menu sedap giler ini. Sholat Jumaat di Milner Road. Dah 5 tahun lebih wa tak sholat Jumaat di sini. Selama ini wa sholat di Jalalabad. Mesjid ni dekat dengan rumah sewa pertama wa ketika wa sampai Birmingham 19 Nov 2007 lalu. Wow dah 6 tahun wa di UK you.

Grab my coat, keluar ambik anak sekolah. Anto depa kat rumah, vroooom wa meluncur ke Kota Metropolitan London. Meeting jam 6 petang. Dalam sat nav I'm way early. Sampai Kota Metropolitan London It takes me nearly 2 hour for 7.6 miles. Siapa la mamat yang kata Kota Metropolitan London ni tak jam. Sorry bro, jam giler. Anyway, sat nav wa ni pon satu, pegi tunjuk wa jalan dalam buat apa. Akhirnya wa lambat. But Dato Aziz Kaprawi memang sempoi, dis senyum je bila nampak wa. Dinner di Melur Edgeware Road dengan delegates from Malayisa host by Malaysian Embassy kot. Wa rasa la. Sebab mamat mamat Kat Embassy cam tak puas hati je, aik nape la wa ada kat sini hu hu hu. As normal, wa pedulik haper khanz. Sib baik Dato Duta kenal wa. Dia dah biasa dengan kejutan kejutan wa hu hu hu. Anyway, makanan dia sedap. Try la try la. British yang keje kat situ tau cakap Bahasa Malaysia. So be carefull bila lu all cakap Malaysia. Spy hah hah hah. Wa suruh tapau untuk anak wa. Mat salleh tu pon sempoi, dia paham




Lepas dinner, chat kejap kat Lobby dgn Dato. I don't know. What can I do? I'll try my best.

Push off dari Jumeirah Carlton Tower Hotel at 11:23 pm. Stop kat Service utk sholat, sampai Birmingham 1:20 pagi. Pagi sabtu, lauk dari Kota Metropolitan London banyak, wa panaskan dan masak nasi, jadilah brunch kami untuk hari Sabtu







Thursday, 28 November 2013

Buku 555



Bila tak ada keje, wa terbelek blog ni. Wa rasa syukur bila baca balik blog ni. Dapat ingat kembali apa yang telah terjadi kepada wa dalam hidup wa di alam fana ini. Orang kata bila sedih atau marah (aww garang gitew), kita dikehendaki mengingati saat manis dalam hidup kita, pasti kita akan tersenyum, dan detik detik seterusnya dalam hidup kita setelah kita sedih atau marah akan melalui jalan yang berbeda.

Banyangkan kalau kita marah, lalu kita berontak, kita mengeluarkan kata kesat, orang yang dengar tak puas hati, kita bertikam lidah, sorang bawa pisau, sorang lagi bawa pisang, apa akan jadi? Ke hospital kah? Atau ke Balai Polis kah?

Tapi kalau kita ingat suatu yang mendatangkan kegembiraan kepada kita, mungkin kita akan potong pisang dengan pisau, dan kita makan pisang sama sama, lepas tu boleh la wa jual kereta mewah (mewah gitew) kat dia. Khanz berpaedah. Dia dapat kereta mewah berkualiti dari penjual berkualiti, dan wa dapat untung dari jualan tersebut. Sama sama untung.

Jadi wa sangat menghargai hasil tulisan wa ini dan menggalakkan orang lain juga menulis perihal hidup mereka di mana mana. Bila keadaan terpaksa, kita boleh jadikan ia sebagai sumber kenangan manis buat kita kenang di hari tua. Ingat, kegembiraan adalah kenangan terindah untuk kita kenang di hari tua. Maka dengan itu, isikanlah kenangan indah dalam setiap detik kehidupan kita. Demikian tazkirah wa hari ini

Arwah Atok wa (Al Fatihah ke atas roh beliau) ada diari. Baca macam sofisticated je Atok wa ni, hu hu hu. Dia guna buku 35 jer buat tulis apa yang berlaku dalam hidup dia. buku '555'. Ingat tak? Kalau tak ingat, wa sertakan di bawah. Hu hu hu. (ok ok ok sama sama) Anyway dia tulis bia wa lahir, waktu, tarikh, apa yang berlaku ketika wa lahir, apa doa dia ketika wa lahir. Cumanya, wa tak tau kemana perginya diari tersebut. Awww sedih. Jap wa nak baca blog wa untuk hilangkan sedih ini.



Car collection today. Release ! ! !. Bye bye 911. See you in KL.




Suriya minta tolong bayarkan Road tax BMW dia. Bayar kat Post office. Sekarang kena isi borang. Dia perlukan V5, kalau tak ada, dia nak slip hijau. Insurans. MOT. Bayo £96. Ingat 12 bulan ropenya 6 bulan jerrr. Tengah nak balik, dapat call dari Smart. Kereta ready to be collected. Tanya Suriya kalau dia boleh tolong anto. Ok Suriya anto. Ingatkan kejap lama gak.

So  here it came a new one. Cute lil baby. This car have a panoramic roof, satellite navigation, bluetooth and do 60 mpg. Another good thing is, £0.00 road tax. Small from the outside, yet feel like a normal car from the inside. City car, even though it can go for 70 mph, I rather stay at 55.77 mph, unless I'm a lil bit crazy and wanted to be crazy for 5 crazy minutes on a crazy sunny day. Love it, but it killing my back. At first I thought this car is for a shiny skinny girl, but, on the road, it driven not only by a girls but also by a macho muscle man who I think just fed up to drive a long and heavy car. It's not consider as a 'cheap' car though. The boot can fit 2 cabin bags, and the good thing for this car is, very easy when it come to park the car in a small and narrow parking space. Will I buy for my own use? Nope. Thank you. 




Basikal Alfa sampai petang tadi. Tepat jam 4 petang. Saat wa sedang bertungkus lumus memasak. Pukul 4 petang dah nak gelap. So cek basikal, masukkan dalam garage. The bike is nice, the colour is also nice. But the seat is not for me. Don't worry guys, maybe I only like if the seat is like the one in the Range Rover. It's impossible. Am I right?

Dah lama Range Rover tak bergerak. Sebab susah nak keluar masuk drive way. Lepas anto 911 space legs sikit. Tuko kedudukan kereta, there you go, I have the opportunity to drive RR again. What a big different. Especially changed from Smart Fortwo to Range Rover Autobiography Sport. Hu hu hu. Wow ! ! !

Malam ni patutnya pegi rumah Abg Ariff. Nak discuss sikit. Tapi Nik nak datang rumah tunjuk Viano. Terpaksalah teliponAbg Ariff. Nasib baik dia boleh datang rumah sebagai ganti wa pegi sana. Alhamdulillah. 

Pesan Big John Pizza. Mak ai, kena charge delivery pulak £1. 








Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ