Wednesday, 18 March 2009

Permaisuri Anne


Ini adalah kilangnya



Salah satu barangan buatan Britain yang menjadi kegemaran rakyat Malaya sejak dulu kala adalah Queen Anne. Mengapa ia kental di hati rakyat Malaya terutama umat Melayu menjadi pertanyaan wa sejak lama. Menurut hemat wa la khanz, kerana ia di promosikan oleh orang orang kaya jaman dulu, maklum lah khanz, dahulu kala, orang kaya je yang berkesempatan datang ke Engrand ini. Bila mereka bawa balik Queen Anne ini, kira curlass habis gitew. Siapa yang guna dulangnya dan sebagainya, maka mereka dicurlass khanz sebagai ... gah gitew
Kita pon patutnya ada barangan ciri khas Yang DiPertuan Agong, agar ia menjadi satu simbol cenderahati utama pelancong yang datang Malaya. Promosi baik punya. Biasanya berjaya. Sebab kebanyakan pertimbangan manusia berdasarkan persepsi.



Seingat wa juga, harganya di Malaysia sangat mahal namun ramai sekali peminatnya. Kilangnya terletak di Holyhead Road, WEDNESBURY, WS10 7PD Birmingham. Lihat peta .


Hari ini wa berpeluang melawat kilangnya sekali lagi. Maklumlah, bila ada pelancong bertandang, inilah tempat yang mesti dilawati, awwwww ! ! ! Kilangnya seperti kilang besi dan keluli di Malaysia. Ada dua jenis kualiti barangan yang dijual. Pengunjung diberi pilihan untuk membeli barangan reject atau di sini dipanggil second. Ia dijual sehingga 75% lebih murah dari harga asal kerana dikatakan tidak menepati standard kilang. Kecacatannya memang tidak kelihatan pada mata biasa. Sekurang kurangnya itulah tanggapan wa sebelum ini



Ini antara barangan second, memang tak nampak phon bedanya, (hi hi hi sebelom wa lihat yang kat atas kilang tu)




Kalau yang second ni ikut masa, tak semua design ada, jadi nasib lah lu, kalau masa lu datang tu ada yang lu berkenan, maka bertuahlah lu



Kunjungan kali ini wa dipelawa oleh pemiliknya, Paul, untuk melihat barangan yang dikategorikan sebagai kelas pertama. Sebelum ini kami tak dibenarkan pergi ke tingat atas. Mungkin pemiliknya penat naik turun naik turun ambik barang kelas pertama itu, sebab pelancong wa kali ini adalah sepupu mak wa ( sepupu Wan), yang tak ske beli barang second. Bilik pamerannya terletak di tingkat atas kilang tersebut. Memang ada perbedaan ketara pada hasil buatannya wa kata kat lu. Itulah yang dikatakan alah membeli menang memakai. Selain lebih cun, designnya pon lebih banyak





Cute je mende ni khanz. Lu all pon boleh tempah ikut design yang lu suka. Ye lah ramai yang minta buatkan cenderahati untuk tetamu kenduri kawin



Mengamcam you, namun wa buat buat tak mengancam, lu all tau khanz, poket wa tak 'lerbat' gitew



Wa juga berkesempatan bertanya kepada pemilik kilang tentang rungutan kebanyakan pembeli bahawa barangan Queen Anne ini selalu akan berkarat setelah jangka waktu tertentu. Menurut pemilik kilang ini, ia tidak boleh digosok terutama dengan bahan pengilat kerana ia akan mengikis lapisan luar silverware ini. Penjagaannya hanya dengan mengelap menggunakan kain lembut yang lembab. Saya tak tahu sejauh mana kebenarannya selagi tidak mencubanya.
Namun, bagi kebanyakan pengguna, barangan second pon tak kurang hebatnya


Madeehah, dengan epal yang diberi Paul. Wambut dia wa yang potong beberapa mingga nan lalu.

5 comments:

Asohairey said...

Papa Dy Mama Diny,today 18 mac 2009genap lah setahun Muhammad Danial Harleysya Asohairey.rasanya papa lupa tarikh ni coz papa n family dah ke London masa tu.doakan lah Danial menjadi anak yg soleh dan memberi manfaat kepada umat manusia yg lain..AMIN

mama diny said...

Happy birthday Danial, teringin sangat nak tatap wajah montel Danial in person. Cakap ngan Daddy nanti bawak Danial datang Birm umah Papa ek?

Cik Lina said...

Cik Nan nak beli dulang queen anne.. katanya, nak buat alas tido pipin...

Dentist and Me said...

Sowi Daniel, papa lufa. Anyway happy belated birthday

Tinggi sungguh taste Cik Nan ye kengkawan

Cik Lina said...

deyyy... bukan tinggi citarasa... tapi tak reti menilai... dia pikir pipin mesti syok kalo landing atas tray QA... seb baik pipin dah tak do, kalo tak harus wa kirim satu tray... hehehe...

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ