Sunday, 17 August 2008

Cadbury World

Ntah mengapa, wa malas je nak tulis blog wa ni sejak akhir akhir ini. Wa memang rasa tak sedap, wa tak berada dalam tahap gaban. Lemah dan letih. Bosan !. Namun wa mesti gak tulis sebab wa ada aktiviti hujung minggu lalu ... Cadbury World

BIL wa datang dari Egham (ada gak orang sebut Egg Ham, awww, sebutannya Egam ye tuan tuan dan puan puan). Dol pon balik dari Stratford, keje kutip strawberry, sampai jam 8 malam, BIL wa and family sampai 8:30 mlm. Wife wa dan Ma Tok sediakan nasi kerabu. Wa bukan tak nak sediakan, wa tak nak kacau mereka je, nanti tak sesuai cara masak wa pulak khanz.

Khamis sebelum itu, kami sambut birthday Madeehah dan Anas sekali lagi.




Kek ini pon mama dia dan abang abang dan kakak dia sediakan. Wa nak mo campur resepi wa.



Maka bergambolah mereka berdua (Madeehah 11 Aug, sedangkan Anas 14 Aug, ingat tu ye kengkawan semua)


Ini adalah isipadu kek tersebut. Sudu itew kalau tak silap wa, wa beli di Mekah Al Mukarramah. Piring itu pula, kat kedai Memi, Birmingham. Corelle Made in USA, awwww ! ! !. Cik Som janganlah merapu ye. Biaser jer ni ! ! !




Madeehah main keyboard wa beli kat carboot sale, GBP0.50



Hari Sabtu, 16 Aug 08, kami berbondong bondong lah ke Cadbury World. Dekat je dari rumah, 5 minit naik kete. Jangan tak tau plak bagaimana ghupenye bila orang tanya nanti. Wa khanz tak mau malu seperti dulu, orang tanya wa tinggal kat mana, wa kata, Mersing. Orang tanya lagi owh, dekat Pulau Tioman ye? Dah pegi Pulau Tioman ke? Ek ek ek wa jawab IDOK ! ! !. Ha khanz tak enak tu. (Wa akhirnya pegi Pulau Tioman dari Subang Airport sekitar tahun 1999, kalau tak silap wa, semua keluarga belah wife wa pegi)




Ini adalah sebagian dari dalam Cadbury World ni cik Kiah. Sebenonya tak boleh pukul gambo, tapi, Melayu mana paham bahasa engrish.





Kanak kanak suka la, bagi wa biasa je. Tak yah pegi pon tak apa. Nak kira berbaloi tu berbaloi la gak, sebab dapat gak 3 coklat seorang dan satu coklat cair, naik pening wa memakannya







Kat dalam tu macam macam ada, di bahagian ini, agak menarik. Hingga hari ini wa tak tau bagaimana dia buat. Dalam gambo tak boleh digambokan. Apa punya gambo la, hingga tak boleh digambokan khanz lu all






Kat luar, Amir seperti biasa, tegak setegaknya. Anas pakai baju kesayangannya, hadiah birthday dari daddy (abang ipo wa la), one more level nintendo







Sejarah penubuhan perniagaan Cadbury agak menarik. Di saat ekonomi tak bagus, depa bawa koko dari Ghana, buat coklat. Bila bisnis berkembang, depa bina rumah, hospital, bandar, gereja untuk pekerja mereka. Ghupenya, Cadbury ini asal dari Bournville, Birmingham, England, dari mana lak la datang berita kata ia product Belanda.



Minggu lepas juga, semua barangan yang wa oder dari ebay dan amazon.com tiba. Antaranya buku ini, mengisahkan perjalanan hidup seorang yang tiada apa apa yang pada satu ketika tiada rumah untuk dia dan anaknya berteduh, akhirnya jadi jutawan berbekalkan semangat dari ibunya, JIKA KAMU ADA CITA CITA, PEGANGLAH HINGGA IA TERCAPAI. Kalau lu all malas nak baca buku, ala kebanyakan Melayu memang malas sikit nak baca buku, hi hi hi macam tak biasa pula, lu all tonton je movienya, lakonan Will Smith. Memang best wa kata kat lu



Ok la, cukup la buat saat ini. Dah malam ni. Psssst ! ! !, sekarang ni kat Birmingham, selalu hujan, suhu pon dah agak sejuk.




Daaaaa

4 comments:

somuffins said...

Lu tau tak, wa memang ngidamkan Corelle w'pun biaserrr jer. Harap maklum.

cibil said...

isk, wa mmg sangat teringin nak ke Dunia Cadbury tu thau.. agaknye cokelat2 kat situ murrrah tak lu?

lu nii.. jgn la malas2 hapdet blog.. kalo tak berada di tahap gaban.. tahap apa lu skrg? tahap cipan? hihihii..

Dentist and Me said...

Tahap semut api ! ! !

coklat kat situ tak murah, tapi ada bahagian bargain. Yang kat situ memang murah. satu bar kecik tu dalam GBP0.50 je

owh ye ker cik Som, boleh oder dari USA direct cik Som. Tak pon cari kat amazon.com, sekali lagi diingatkan dot com bukannya dot som, ok

somuffins said...

Takyah nak odar2lah encik Dentease oii. Kat Malaya ni bukan takde TAPI kalau odar dari amazon.com tu lebih murah ke? (haha..masih bersarang niat nak membeli..). Kat dot som lu boleh odar jejemput jer.

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ