Tuesday, 5 August 2008

Egham lagi

1 August 08, kami berangkat ke Egham 20 minutes from London. Cuti sekolah lah kata khanz. Nak pegi Scotland tak lepas budget, maka ke London saja lah kita


Banyak tempat kat London ni yang boleh dilawati. Tapi kena plan baik baik punya lah, kalau tak fulus berlari sangat kencang gitew. Maka kali ini mari kita melawat taman Thorpe (sebut Thop). Dekat je dengan Egham tu. Pandai betul BIL wa pilih rumah tu, dekat ngan banyak tempat attraction. Ada Thorpe Park, Legoland, Windsor Castle dll. Ok tanpa membuang masa, mari kita layanz



Ini adalah pintu masuk taman itew. Maka kami pon bergambo sakan tahap 1.5/10 lah. Kira tak sakan sangat lah tu.




Seperti biasa, siapa lagi nak kena jaga Madeehah, wa la. Sebab tu banyak tempat wa tak le naik. Anyway lu all, taman ni memang tempat umur remaja ke atas. Memandangkan 75% dari permainannya memerlukan ketinggian 1.4 m.



Nama permainan hebat ini adalah flying fish. Hi hi hi wa lihat biasa jer rendah gitew. Namun tah kenapa orang dewasa pon kalut gitew, hi hi hi



Benda ini wa respek sebab air sungai buatannya nampak real, kira tak miskin airlah, bukan seperti di sunway lagoon (kat mana nih?) tu, airnya secoet je, nak jalan pon tersendat sendat





Lagi permainan untuk budak budak, tapi dewasa pon terpaksa ikut naik, sebab kena teman budak budak. Yang peliknya, orang dewasa phon teruja gitew. Tinggi ek, hi hi hi





Haaaaa wa terpaksa naik menda ini sebab nak bawa Madeehah, sabo je la kenit. Lu lihatlah mak budak mat salleh tu, bukan main posing lagi. Semuanya ni gara gara temankan anak anak mereka






Ini baru thrill tuan tuan dan puan puan. Pusing 360 derajat. Best giler, tapi wa tak naik, biasalah kena jaga Madeehah, bukan tak nak naik ! ! !







Dalam taman ini ada gak tasik yang tenang begini, mungkin untuk mereka berehat sejenak setelah pening kepala. Namun tuan tuan dan puan puan, di sela sela waktu tertentu, terdapat pertunjukan ski air








Wa naik yang ini, sebab nak bawa amir naik. Pusing 360 derajat, kepala kebawah wa kata kat lu. Ala biasa je, lu naik lah, cuba, tak cuba tak tau gitew. Ha naik naik sila sila. Biasa jerrrr ! ! ! !









Ini adalah pemandangan 1/3 dari taman tema ini. Banyak roller coaster kat sini, yang paling famous masuk dalam national geography dan discovery channel adalah roller coaster berbentuk U terbalik tu. 90 derajat naik 90 derajat turun. Wow best gitew. Naik naik naik, thrill you. Tapi wa tak naik.



Haaaa huuuyoooooo lu tak ske ke ?






Keesokan harinya pulak kami ke Madame Tussaud London. Beratur panjang giler. Ada 4 lorong. Antaranya untuk yang dah beli online, belum beli tiket, orang tua dan kanak kanak. Kalau lu all tak beli tiket awal, nak berturnya lebih kurang 1 km panjang. Nasib baik kami bawa Madeehah dalam stroler, jadi kami diberi keutamaan, fast lane, ada gak ambil masa 2o minit sebelum dapat beli tiket. Bukan apa tuan tuan, wa dok pikior makin lama masa makin banyak bayo parking. Hari ni je kami bayo GBP12 per kete, dua kete dah jadi GBP24 dekat RM250 tu baby.



Albert Einstine. Dengo ceta Tunku Abdul Rahman pon ada. Yang wa tak puas hati tu, artis Bollywood pon ader, eiii tak ske la wa.






Dalam banyak banyak patung tu, QE paling nampak real. Kat dalam ni ada gak diperlihatkan keadaan jaman dahulu kala, tahanan perang, cara hukuman pancong dilakukan, penjenayah fofuler, dan sedikit pendedahan bagaimana proses patung dihasilkan





Gambo ni kat luar dome hijaunya. Ramai ooo pelancong. Terlalu sesak kat dalam tu. Rimas wa





Kat luar gak best, dapat hirup udara sego



Balik rumah, BIL wa kata ada projek. Ghupenya SIL wa buat birthday cake untuk Anas (14 Aug) dan Madeehah (11 Aug). Maka adalah sedikit sambutannya





Dan Hadiah




Hi hi hi salam dulu



Tiup


Potong dan makan lah baby
Daaa, demikianlah laporan bernas wa kali ini. Jumpa lagi di lain kali. Jaga diri bebaik

10 comments:

cibil said...

elee.. lu saja je khanz.. guna alasan Madeehah lak.. pdhal takot nak naik.. hihihi!

Alamak aii.. roller coaster 90 derajat tu khanz.. kalo wa naik.. kompem wa muntah hijau oren dan warna-warna pelangi you.. wa memang phobia tahap 15 kalo naik benda2 cmtuh.. wa cuba try test kat Genting dulu.. mmg wa surrender sampai tua! hikhik!

Anonymous said...

Balik2 Madeehah jadi mangsa. Takut la tuuu .. kih kih kih..

Anonymous said...

issshhhhhhh jeles lah. One big happy family and your BIL and SIL nampaknye happy sakan gittew ek :-)
Kenit in Amsterdam

somuffins said...

Biaserrr jerr .... :-)

Anonymous said...

eh kenit amsterdam bila nak balik msia, oohhh tak bagitahu kawan yer....

ummi madeehah

Anonymous said...

hey ummi madeehah i balek MY inshallah Sept 27 hingga 5 Nov. Holiday bagaiiiiiiiii nearly 6 minggu gittew.... kalau x de aral, maybe singgah Sydney n Melbourne utk 3 minggu. Jom balik kg meh?

Kenit in Amsterdam

Dentist and Me said...

aiii tak semena mena ke down under ... ada aper aper ker ? ? ? Awwww ! ! !

moslak said...

wa terperasan DOL pakai CCTV t-shirt... hehe.. dia itut abhang dier cuker cekodxxx ehhh??? hehehe... and yet lu 'nuduh2' wa ehhh... ??

Ismail said...

salam mai & Family.

congrat mai...
Nampak gambar tu mung masih sama dgn dulu jugak...

Ismail&Norzi

Dentist and Me said...

la mail ker???kat mana now nih? anak dah brapa? macamana boleh tersesat kat blog ni?

bagi email address meh...salam ke norzi...

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ