Sunday, 10 August 2008

Majlis Ilmu

Hari ini hari Ahad ye sedara sedara sekalian. Ceta wa bermula semalam. Wa ke rumah teman wa ada birthday perty. Hari hujan. Dia pasang khemah di belakang rumah beliaw. Khemah tersebut baru dibelinya. Wa pon bercadang nak beli gak satu khemah untuk wa bawa balik. Senang sket kalau nak buat kenduri, tak yah sewa khanz




Lepas itew, wa ke rumah teman wa yang lain, anto wife wa gi majlis ilmu wanita. Depa buat majlis ilmu ini 2 minggu sekali. Last two week, wa bagi ceramah perihal bidang kerjaya wa masa wa di Malaya dulu. Lu all, wa dah lupa banyak benda la lu all. Dah dekat setahun wa tinggalkan bidang wa tu wa kata kat lu. Lepas tu wa dapat saguhati, berupa bekas Queen Ann you, tak mainlah tupperware, awwwww ! ! !






Queen Ann



Lepas wa anto wife wa ke majlis ilmu, wa melilau ke IKEA Wednesbury Birmingham. Lebih kurang 10 batu dari rumah kawan wa tersebut. Begini kisahnya. Dah beberapa kali wa ke rumah BIL wa di Egham. Wa selalu guna penyendal kasut IKEA tu. Wa dapati ia sangat bagus. Masa di Malaya dulu, wa tak kisah kan benda ni, sebab wa guna shoe horn kayu yang wa beli di Beijing dulu. (Tengah gasak Olimpik di Beijing sekarang ni cik Som)







Inilah ghupenya. Praktikal you wa kata kat lu. Ikea Snake Shoe Horn




Tiba di sini, puas wa cari IKEA. Memula wa ingat kat Birmingham ini tak ada IKEA. Ghupenya baby, dia letoknya IKEA di di Wednesbury, sebab tu wa tak jumpa IKEA di Birmingham. Ini kesempatan untuk wa ke IKEA. Sampai di IKEA memang niat nak cari benda tu je. Eiii you, rasa macam kat Malaya pulak. Suasana dalam IKEA tu sama je ngan di Malaya. Cuma kat sini ramai mat salleh.




Eh tak ada la pulak. Sebelum tu wa cari dalam internet. Masalah wa wa tak tau apa ke nama benda tersebut. Jadi cari dalam gelap la you. La ni wa dah tau, nama dia SHOE HORN. Wa cari di ebay, yang ada hanya shoe horn plastik biasa je, maka wa beli di ebay, tak sampai pon lagi. Hari ni Ahad, ada pulak snake shoe horn ini. Wa ingat wa nak beli la sebab memang best menggunakannya






Ha lepas wa ke IKEA, hampa tak jumpa benda tersebut, wa singgah ke B&Q. Kat daerah sini, memang tempat jualan beso beso. Semua mega store ada, B&Q, PC World, Currys, Comets, IKEA, Homebase, dan berbagai lagilah, Hi hi hi kalau lu all nak tau, ada sesetengah tu nama je lain, owner sama. Jadi pi mai pi mai tang tu gak





Kat B&Q wa beli cordless screw driver. BOSCH IXO, sekali ngan angle screw adaptor, GBP22.00. Dah lama wa ngintai benda ni, harga asal GBP58.00. Summer sale di B&Q Sally Oak dekat rumah wa GBP28.00. Jadi wa rasa wa memang dah boleh beli lah ni.








Inilah dia.





Wa sangat rekomen lu all beli. Sebab memang memudahkan kerja terutama melibatkan sudut yang sukar dicapai dengan screw driver biasa





Masa wa ambil wife wa, wa dijemput sekali makan, awww mee rebus Malaya, marvellous. Lepas tu, wa ke rumah rakan niaga wa masa di Lincoln dulu, ambil barangan yang lebih tak habis pakai, dan duit lepas return barang yang tak pakai. Kat sini boleh return. Kat Malaya jawabnya SORRY la brader. Non refundable yeeee ! ! ! (Tulisan merah lagi)



Malamnya pulak wa ke rumah teman wa yang lain pula. Kali ni majlis ilmu lelaki, ia diadakan seminggu sekali. Jamuan ringannya, nasi lemak ayam goreng dan sambal sotong. Wa respeklah teman wa ni, sebab dia boleh buat rumah dia muat untuk semua hadirin. Dan lagi you, rumah dia bersih wa kata kat lu, maklumlah, dia teman cleaner wa masa di SBC dulu. Tapi ngape la rumai wa, bekas cleaner, tak bersih gitew



Haaa baru masuk ceta hari ini. Ahad, wa tak ke car boot, wife wa je pegi car boot sebelah rumah. Balik car boot, kami bawa barang lebih niaga ke kedai lain untuk dipulangkan. Balik singgah Dunelm Mill, tempat barangan hiasan dalaman. Murah baby, tengah sale, bedding items Dorma dll sangat mengancam wa kata kat lu. Parak wallet wa.




Wife wa beli expandable bed with mattress di car boot GBP10, lupa lak nak tawar

Wa ada beli blind untuk tutup tingkap bilik air rumah wa. Sampai rumah tak muat, maka terpaksa wa pegi lagi ke mega store tu untuk pulangkan. Sekali lagi, depa pulangkan duit with out ask. Kat Malaya, setau wa, Tesco pon buat macam ni. Hui penat sungguh wa rasa. Namun 2 hari cuti (Sabtu dan Ahad) kali ini wa rasa agak panjang sebab dapat buat banyak benda. Selalunya sabtu dan Ahad wa berada di atas jalan raya, travel.



Esok wa keje lagi, wa sedang tunggu barangan yang wa order di internet, ebay.



1. Cordless keyboard untuk PS3



2. Shoe horn



3. Buku ceta "Persuit of Happyness", ceta benar. Teman wa suggest wa baca buku ni, setelah dia baca blog wa. Thanks teman.



4. Hal lain : Wa call mak wa. Akak Mak pergi Umrah semalam setelah 5 hari tertunda sebab visa tak lepas. Paman wa terbang ke London tadi balik 15 Aug urusan bisnis, wa harap dia sempat singgah Birmingham kali ini.



Ok semua, sekarang ni dah jam 8:29 malam, tak lama lagi masuk waktu Maghrib

6 comments:

somuffins said...

Queen Anne? Biaserrrr jerr..

Anonymous said...

Betol tu Cik Som .. tah tah £4 jer. Cuba cek kaki dia, mesti sebelah tinggi sebelah rendah.

Dentist and Me said...

hi hi hi lu dah termasuk minda cik SOM la ni anonymous. Isu nya bukan harga baby.

Kalau nak kira harga, kira koman la orang pandu kete BMW atau mercedes kat siney. Apa tak nya baby, rege BMW kat sini tak sampai pon GBP30k (baru), tangan kedua, usah ceta, kurang dari GBP10k jerrr ! ! !

Setelah hampir 1 tahun wa di sini, wa belum jumpa lagi barang tiruan laksana di jalan petaling tu, awwwww ! ! !

wa rasa khanz baby, rege barang di jalan petaling tu lebih mahal dari barangan ori di sini, awwwww ngancam gitew

somuffins said...

Tersensitip plak Dentease ku ini kan Anonymous kan? 'Biaserr jerr' xde kena mengena dgn HARGA sbb wa bukan materialistik, auww. Berdekad2 dulu mende ni merupakan adiah kawen wa. Semoga kualiti QA semakin werld xcepat tarnish..(wa teringin nak ke P.Street but no one to take me there). Salam mesra

cibil said...

hee cik som.. tkyah la gi PS Butik tu.. sana banyak samseng... baik gi Jln Masjid India.. bestnye time time nak raya ni gi sane.. nnt bebile kite gi same2 ek.. boleh pow ciksom.. hihihi!

somuffins said...

OK Cibil aka Nora (wa nyer besfren nama Nora tapi dia dah pergi xkembali), wa banjer marukku kat Jln Masjid India tu, k?

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ