Thursday, 26 June 2008

Hakikat kemenangan

Pagi ni wa seperti biasa ditugaskan di bahagian depan tempat lalu lalang orang, pintu laluan utama.

Pagi pagi lagi wa dah nampak supervisor wa, Byron (Black). Lemah je dia. Seperti biasa, wa tego dia, Morning Byron, how are you today

Dia jawab, I'm bad. Wa terkejut baby. Why ? ? ? Dia lalu menjawab, you are leaving. Awww terharu wa. Rupanya dia dah tau. Semalam wa bagitau supervisor Melayu wa, yang wa nak berhenti. Wa ingat Byron tak tau lagi.

Lalu dia kata kat wa, jika wa mahu, dia boleh bagi wa jadi supervisor dan terus mendaki ke posisi yang lebih tinggi lagi. Alamak ai baby. Wa memang minat tu. Tapi baby, wa penat lah baby. Lu all pasti dah tau jam keje wa. Kalau lu all tak tau lagi, sah lu tak baca catatan wa sebelum ini. Hampeh sungguhlah. Kenapa lu all tak baca catatan ulung wa tu ?

Lu all, sebenarnya, wa boleh berjinak jinak dengan industri CUCI ini. Macam pilem CUCI lak khanz. Memang boleh tuan tuan dan puan puan. Wa pernah ceta suatu ketika dulu, tentang seorang pencuci tandas. Akhirnya dia jadi tokey cuci tandas. Dapat banyak tender. Tapi masa tu dia keje berdua dengan wife dia.

Pada coretan kali ini, ingin wa ketengahkan, bahawa KITA TAK SEMESTINYA MENANG UNTUK MENANG

Kadang kala, kita kelihatan kalah, tapi kita menag dalam erti kata yang lebih luas lagi.

Daaaaa

4 comments:

CikSom yg manis said...

Helo kawan, lu mana pegi?? Jangan hangat2 tahi ayam ok?

Dentist and Me said...

Wa ada, wa ada, jangan risau. Lu kurangkan sket manis tu, nanti kencing manis ooooooo !

Anonymous said...

Dr Esmady Esa ke nie? Takpelah Dr, kadang2 kita kena bersabar dgn ujian Nya. Dia dah beri kenikmatan bertahun, kita duduk diatas. Bersusah sedikit sekarang tak semestinya gagal. Ada hikmahnya, mungkin kita dapat lihat life from a different perspective?

Insya Allah, semoga berjaya.

ciksom yg manis said...

Ambhoi..sedapnya nama dia! ahaks.

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country:

TQ